söndag 14 juni 2009

Stötta oss att rädda konstsnöspåret

Antingen är de dåligt insatta eller också har de blivit vilseledda.

Karlslunds IF har gått ut med ett upprop där de påstår att "Politikerna i Örebro vill ta död på på skidsporten genom att förbjuda all fortsatt snöproduktion på det fina konstsnöspåret i Ånnaboda".

Jag är en av politikerna i Örebro. Jag vill inte ta död på skidsporten i Ånnaboda. Jag känner heller inte till någon annan politiker i majoriteten som vill göra det.

Däremot känner jag till en del oppositionspolitiker som gärna vrider på sanningen för att få sig själva att framstå i bättre dager och svartmåla majoriteten.

Sedan en lång tid tillbaka har man tagit ut mer (mycket mycket mer) vatten ur Ånnabodasjön och på ett annat sätt än vad vattendomen medger. Den absolut största delen av vattnet har använts för snöproduktion till slalombackarna.

Hur mycket vatten man får ta ut beslutas av en miljödomstol och inte av kommunen. Det är alltså vattendomstolen som måste övertygas om att det behövs en ny vattendom som möjliggör uttag av vatten till konstsnöspåret och slalombackarna.

Hjälp oss istället för att svartmåla oss. Vi gör vad vi kan för att hitta en lösning.

5 kommentarer:

 1. Men det är ju politikens uppgift att hitta en alternativ. Att bara lägga ner befintligt spår och sen sitta nöjd är ju inte ok. skidåkarna är värda att ni ordnar fram ett alternativ från en annan sjö eller låter garphyttans if ta kommunalt vatten. går det inte att få dispans av miljödomstolan medans vi väntar?

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte varifrån du fått idén om att vi bara lägger ner och sedan siter nöjda.
  Vi har undersökt alla upptänkliga alternativ. Att ta vatten från andra sjöar i närheten kräver också en vattendom från miljödomstolen vilket inte och miljontals kronor i investeringar för pumpar och rördragningar.
  Det kommunala vattensystemet är inte dimensionerat för ett uttag på 120 000 kubikmeter som vi talar om här.
  Jag har själv nyttjat konstsnöspåret sedan det kom till och tänker själv åka i Vasaloppsspåret för 11 gången nästa gång. Jag har full förståelse för hur viktigt konstsnöspåret är för många.
  Jag ska fråga min politiska kollegor om möjligheten till dispens från vattendomen. Jag tror dock att de redan undersökt den möjligheten.

  SvaraRadera
 3. Det är inte skidåkarna som klantat till det utan kommunens tjänstemän och politiker.

  Det är inte heller skidåkarna som sökt jobb som kommunalråd... så vem ska fixa problemet om inte politikerna?

  Hur skulle ni agera om hockeyhallarna inte fick ta vatten. "hoppas det blir en kall vinter så sjöarna fryser tidigt". skulle inte tro det. då skulle ni gladerligen betala en rejäl slant för att inte få kritik.

  Nää. det är bara pynta upp vad som krävs när ni klantat er. Ni kan väl borra fram nytt vatten som flera har föreslagit eller ta vatten ur en annan sjö. Att få vattendom behöver inte alls ta så lång tid. det är ju att överklaga och ändra en befintlig som tar lång tid.

  SvaraRadera
 4. två saker till:

  1: varför skickade ni inte inte ny ansökan om vattendom redan 2007 när ni kom på att era företrädare sossarna hade klantat sig rejält?

  2: det är inte 120000 utan 20000 kubik vi snackar om. det enskilda vattnet i sommarstugeföreningen får ca 150 kubik/dygn. Men det finns större brunnar som kan ge 300 kubik/dygn. Borrar ni 5 brunnar (=1500 kubik/dygn) så är frågan löst.

  Fem brunnar kostar på sin höjd 750000 kr och sen tillkommer lite rör mm så säg 1 miljon. Kan ni betala entreprenören i storstenshöjden 3,5 miljoner i skadestånd/driftsbidrag är det faktiskt skandal om ni inte betalar 1 miljon för att rädda konstsnöspåret. Med brunnar är även långsiktiga frågan löst.

  SvaraRadera
 5. Vi fick information om vattendomen nyligen. Jag tycker också det är märkligt att ingen signalerat om detta tidigare.
  Det tar tid att få en ny ansökan prövad så tyvärr hade nog samma situation uppstått (fast tidigare) om vi fått reda på detta 2007.
  Jag tar med mig förslaget om brunnarna.

  SvaraRadera