lördag 20 mars 2010

Stärk djurens rättigheter

- Vi får inte förvandla får till grisar, säger Marit Paulsen, folkpartistisk EU-parlamentariker i Svenska Dagbladet idag.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) tycker inte att det är något problem med att lamm hålls inne hela sitt liv innan slakt. Frågan om skonsam slakt är viktigare, menar Erlandsson.

Ett tiotal fåruppfödare har börjat hormonbehandla får för att de ska komma i brunst andra tider på året än normalt.

Befruktade ägg sätts in i tackor med titthålskirurgi och nya raser avlas fram för att bli bättre köttleverantörer.

Får- och lammuppfödningen blir alltmer industriell. Uppfödarna som går i denna riktning uppfattar djurhållningen som mer "human". Att låta fåren gå utomhus och leva så nära sitt naturliga levnadssätt som möjligt är farligt för dem.

Allt för att vi ska kunna äta färskt lammkött året runt.

Det behövs uppenbarligen en skärpning av djurskyddslagstiftningen. Djur ska inte behandlas som någon industrivara som endast har sitt värde som mat på påskbordet!

1 kommentar:

  1. Petra Käller20 mars 2010 10:04

    Hej Jonas!
    Som lammproducent känner jag mig tvingad till ett inlägg. Att man för in nya raser i Sverige tycker jag är positivt, även om det ur smittskyddssynpunkt måste ske med embryotransplantation. Den sydafrikanska fårrasen som är på väg in är ett köttdjur som inte producerar ull och därför sparar tid och pengar till uppfödaren. Det är ju möjligt att det finns problem med rasen som jag inte känner till men det är bra med olika raser. En aktiv avel är viktigt, kanske måste vi diskutera vad aveln ska syfta till. Alltså vilka egenskaper som är viktiga att premiera.
    Problemet med dagens fårhållningen är att den drivs mot ett industrialiserat sojabaserat produktionssätt. Den utvecklingen drivs främst av bondekooperationen av för mig okänd anledning.

    SvaraRadera