måndag 15 mars 2010

Låt inte arbetslösa hamna mellan stolarna

Mängder av arbetslösa slussas mellan olika myndigheter utan att någon kan ta ansvar för helheten - Det borde gå att ordna en gemensam ingång.

Sveriges Kommuner och Landsting har tillsammans med ett trettiotal kommuner uppvaktat regeringen i frågan för att göra samarbete mellan kommuner, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan möjligt för att hjälpa de som har svårast att få in en fot på arbetsmarknaden.

En gemensam ingång skulle göra det möjligt att låta individens behov stå i fokus utan att begränsas av enskilda myndigheters regelverk.

Läs mer på Sveriges Kommuner och Landstings hemsidor.

1 kommentar:

 1. Många säger att FAS 3 av Jobb- och utvecklingsgarantin är förnedrande för dem som hamnar där.

  Där finns det tongångar att man skall ersätta FAS 3 med socialbidrag.
  Vem vill ha den situationen?

  * Om människor i FAS 3 faktiskt gör ett arbete, varför inte ge dem en riktig lön? I dagsläget utför många (19 000) som är placerade i FAS 3 riktiga arbetsuppgifter. Vilken undanträngningseffekt på riktiga arbeten kommer detta inte att få i längden? Hur människor känner sig när de utnyttjas på detta sätt? Det börjar växa fram en industri inom kommunerna där man tar tillvara på den nya arbetskraftsresursen.

  * Bättre villkor behövs för att ta vara på den kreativitet som finns bland människor i FAS 3 och andra arbetsmarknadsåtgärder. I dagsläget så har vi en ökande diskrepans i kompetens och intelligensnivå mellan de människor som placeras i Fas 3 och de handledare (tjänstemän) som skall ta hand om dem. I många fall är det som om en dagisunge skulle ta kommandot över dagispersonalen. Frustrationen och rotlösheten ökar snabbt dag för dag. Om alla kommer att behövas, så kan man inte behandla intelligenta människor på detta sätt.

  * Orimligheten i vissa (godtyckliga ?) regler, som exempelvis att man inte skall få söka jobb, under den s.k. arbetstiden, på sin placering. Ingen vet vad som egentligen gäller, vilket betyder att tolkningen görs mer eller mindre godtyckligt av olika handläggare. Detta skapar rättsosäkerhet, och frustration. Detta kan jag personligen intyga, och det har redan börjat ge sig uttryck i att extrema åsikter nu har börjat bita sig fast. Varför skall vi skapa en grogrund för en ny 30-tals fascism?

  * Självständighetsprincipen. Självständighetsbegeppet vilket blir en hämmsko för människors möjligheter. Om man ställer större krav (arbetslinjen) så bör man åtminstone också samtidigt underlätta för den utsatta individen att själv kunna skapa sig en ny framtid. Regler får inte bli hämmande för kreativiteten och människors möjligheter att skapa nya försörjningsmöjligheter.

  Socialdemokraterna talar ju om att avskaffa och så istället införa socialbidrag.
  Vem vill ha det med allt vad det innebär?
  Vad finns det för framtid med det som en möjlighet?

  Vad står MP för i frågan om Fas 3?

  SvaraRadera