torsdag 12 maj 2011

Regeringen sviker Arktis

Miljöpartiet har tillsammans med flera andra drivit förslaget om att freda Arktis från exploateringar, senast i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Skälen är många. Det handlar bland annat om Arktis unika och sårbara miljö och att vi behöver ställa om vårt sätt att leva för minska miljö- och klimatpåverkan. En exploatering av Arktis i jakt på olja och andra fyndigheter går helt i fel riktning.

Idag tog Sverige över ordförandeskapet i Arktiska rådet. Som en nation utan territoriella anspråk i Arktis har vi goda möjligheter att tala för ett skydd av området utan risk för att betraktas som att ha egenintressen.

Miljöpartiet har uppmuntrat regeringen att ta den möjligheten till vara. Något som dock både statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesministern Carl Bildt inte vill ta sig an.

Medan isen smälter allt snabbare talar sig Carl Bildt varm på DN debatt för klimatförändringens positiva effekter i Arktis.
"Nya möjligheter till utvinning av olika naturresurser öppnas"
Hur han får ihop oljebrytning i Arktis med "bromsa den globala uppvärmningen" är för mig en gåta. Regeringens agerande är ett svek mot Arktis och ett hugg i ryggen på det globala miljö- och klimatarbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar