söndag 15 augusti 2010

Vi vill stärka djurskyddet

Varför måste vi gång på gång förskräckas av rapporter om brister i djurskyddet. I julas var det vanvård av grisar. Nu är det vanvård och brister i miljön hos minkfarmar.

Den borgerliga regeringens djurskyddspolitik tycks gå ut på att avveckla djurskyddet. Det första Alliansen gjorde var att riva upp den förra regeringens förslag om skärpta krav på minkuppfödningen. Ansvaret för förbättringar fördes istället över till näringen.

Man fortsatte med att lägga ned Djurskyddsmyndigheten. Ansvaret för djurskyddet fördes över till Jordbruksverket, däremot inte tillräckligt mycket pengar.

Sedan förde man över ansvaret för djurskyddstillsynen från kommunerna till länsstyrelserna. Även där utan att tillföra tillräckligt med pengar. I en rapport skrev Jordbruksverket att överföringen ledde till en minskning av personalen med närmare en fjärdedel. En rapport regeringen struntade i när de fastställde sin budgeten för 2010.

Nu vaknar man upp, efter ännu ett avslöjande om grava missförhållanden. Jordbruksminister Eskil Erlandsson försöker lappa och laga, senfärdigt och halvhjärtat. Regeringen säger att de ska avsätta mer pengar till djurskyddskontroller men först efter valet. Hur mycket pengar det handlar om berättar han inte.

Trovärdigt?

Sverige behöver en regering som tar djurskyddsfrågorna på allvar. En regering som månar om djuren, inte enbart ett fåtal producenters ekonomi.

Vi rödgröna har kommit överens om att fördubbla djurskyddskontrollerna. Vi kommer att inrätta en djuretisk ombudsman och ha bättre djurhållning inom livsmedelsindustrin. Vi kommer att verka för att allt kött inom EU ska ursprungsmärkas.

Vi kommer att arbeta för bättre djurskydd på EU-nivå. Vi kommer att definitivt att genomföra det förslag om stopp för plågsam minkuppfödning som den nuvarande regeringen rev upp.

4 kommentarer:

  1. Bäste herr riksdagskandidat! Hur tycker du att miljön bäst förbättras? Genom att

    1) Människor genom upplysning och ökad kunskap lär sig leva just sina liv så det ger mindre ekologiskt fotavtryck, eller

    2) skit i kunskapen utan styr folk genom bestämma hur de ska bete sig och leva genom lagar och förordningar utarbetade av en insatt elit.

    SvaraRadera
  2. Bäste herr kommentator! Jag tror det behövs lite av båda. Jag förväntar mig som medborgare att de som jag valt att företräda mig också gör det och stiftar lagar och följer upp dessa så att jag själv inte behöver ägna tid åt det samtidigt som jag som konsument och medborgare utifrån mina individuella förutsättningar försöker göra så kloka val som möjligt i min vardag.

    SvaraRadera
  3. Det förresten länge sedan vi hördes av! Kul att du hittade till min blogg!

    SvaraRadera
  4. Jotack själv.

    Det var ett väldigt "politikerskt" svar du gav.

    Det som är intressant egentligen är hur du (ditt parti?) vill att man ska se på djur, hur du ska få de som håller djur att inta samma hållning och vem som du anser har ansvaret för att djurhållarna ska inta den hållningen.

    Eftersom alla partier verkar eniga om att kontrollerna ska utökas, så är politikerna eniga om att ansvaret är statens. Jag kan tycka att djurhållarna och vi konsumenter kommer lite billigt undan.

    Och se till att det inte blir Matz Hammarström som blir djuretisk ombudsman, för då får man väl inte fiska med mask längre.

    SvaraRadera