söndag 22 augusti 2010

Är det bara jag som oroar mig?

Den 21 augusti inföll Earth Overshoot Day 2010.

Varje år beräknar ett nätverk hur mycket resurser naturen genererar och jämför det med hur mycket vi tar i anspråk. Earth Overshoot Day är den dag på året då vi förbrukat mer resurser än vad jorden hinner återskapa under ett år.

Att den dagen infaller före årsskiftet innebär att vi tär på jordens resurser, får allt mindre att dela på och bygger upp en miljöskuld för kommande generationer att bära.

I fjol inträffade den 25 september.

Att den infaller allt tidigare på året innebär förbrukningstakten ökar. Det borde vara annorlunda. I Sverige talar många om hur den tekniska utvecklingen ska effektivisera resursanvändningen och göra oss miljövänligare. När ska det synas i verkligheten.

Fortfarande är det så att om alla levde som vi gör i västvärlden idag skulle det behövas 3 jordklot. Jag är för teknikutveckling men det är inte tillräckligt om vi vill att våra barn och barnbarn också ska ha en god jord att leva på.

Det är som tur är inte bara jag som oroar mig. Flera av mina vänner är aktiva inom miljörörelsen och politiken. De skriver också om Earth Overshoot Day. De vill vara med och vända trenden.

Läs gärna mer på Världsnaturfondens hemsida och några av mina vänners inlägg:

Emma Grön
Hållplats Hådén

3 kommentarer:

  1. Det är verkligen skrämmande! Vi måste lösa det här problemet och det snarast!

    SvaraRadera
  2. Jag tycker också det är skrämmande!
    Jag vill ha dina synpunkter på följande förslag jag tänkt på:

    1 Vi borde verkligen tänka till och återvinna mycket mer och även äta upp större andel av det som tillverkas. Det är alldeles för mycket bra mat som slängs. Med dagens teknik borde det på färskvaror kunna vara rörliga priser; 75 öre billigare mjölk per dag etc så inte alla konstant väljer den med längst datum och tvingar butiker att kasta allt äldre.

    2. Inför pant på allt med batterier; mobiler etc, så att det verkligen inte hamnar i hushållssopor eller i naturen. Även på bilar borde det av både estetiska och miljöskäl vara hög pant, minst 20000 kr, på alla bilar, så att de inte står och rostar sönder i naturen.

    3. Höj bensinpriset med 3 kr/litern och förbjud stora gamla raggarbilar (och gör alla torg i mindre städer bilfria, "max 1 varv") och nöjeskörning med snöskoter etc.

    4. Kolkraft är smutsigt, dyrt och dåligt för klimatet. Modern kärnkraftsteknik är bra klimatval: Bygg därför ut kärnkraften så vi slipper importera polsk, dansk och tysk kolkraft och istället kan exportera till dem med vinst och hjälpa till att fasa ut smutskraft i hela EU.

    6. Dubbla momsen på varor som tillverkas mer än 2000 km från försäljningsstället och lägg hela den inkomsten på utökat jobbskatteavdrag så folk får pengar och incitament till att handla närproducerat (dessutom bra för svensk produktion och jobb)

    7. Alla fullt friska som tar buss (eller bil) till jobb eller skola när de har kortare än 8 km dit bör tvingas köpa utsläppsrätter för detta, vars inkomstsida kommer de som cyklar eller går till del i form av ”cykel- och fotgängaravdraget” för oss som transporterar oss miljövänligt.

    8. Diesel har högre verkningsgrad än bensin. Sänk fordonsskatten på dieselbilar till lägre än motsvarande bensinbil. Som det är nu är det helt orimligt ur miljösynpunkt.

    SvaraRadera
  3. Det där var 8 riktigt bra och gröna förslag!

    Jonas > Tror du att det är möjligt/rimligt att hoppas att MP byter block ifall SD blir vågmästare?

    Jag skulle kunna tänka mig att rösta MP, men jag kommer aldrig rösta på ett socialistiskt parti, vare sig det leds av Måna Sahlin, Lars Ohly eller någon fackföreningspamp.

    Tycker ni varit duktiga och gjort det jättebra här i Örebro och i Västerås och på andra platser där ni istället samarbetat med frisinnade mittenpartier.

    SvaraRadera