tisdag 14 juli 2009

Inte svårt att öka tempot om man stått still

Centerpartiets riksdagledamot från Örebro län och en partikollega till henne framför idag i en debattartikel i Nerikes Allehanda hur viktiga centerpartiet varit för att lyfta miljöfrågorna i svensk politik och duktiga de är idag i arbetet mot klimatförändringarna. Efter tre år i regering ökar de nu, enligt egen utsaga, tempot.

Samtidigt passar de på att slå på miljöpartiet som i deras ögon, i motsats till vad flertalet miljöorganisationer anser, tycks vara sämst i att ta miljöhoten på allvar.

Kanske är de yrvakna - i bästa fall på väg att vakna ur sin Törnrosasömn. Några miljöpartier är inte i alla fall centerpartiet och de andra borgerliga partierna ännu hur mycket de än skryter om sina insatser för miljön i debattartiklar.

I Sverige släpper vi ut ca 7 ton koldioxidekvivalenter per person och år. För att begränsa klimatförändringarna till en ökning av jordens medeltemperatur med 2 grader Celcius måste utsläppen minska till ca 900 kg per person och år.

En medeltemperaturökning på 2 grader kommer redan det att innebära kraftiga, snabba och allvarliga förändringar i livsförutsättningar på jorden. Vi i Sverige kommer troligen ganska lindrigt undan medan andra områden på vårt klot kommer att bli hårt drabbade.

Miljöpartiet menar att vi måste ta ansvaret för miljön solidariskt!

Vi har betydligt högre ambitioner än den borgerliga regeringen men även än de andra oppositionspartierna.

Vi vill minska dagens miljöhot utan att öka andra eller skapa nya som t ex centerpartiet och de andra borgeliga partierna gör genom att satsa på kärnkraft.

Miljöpartiet vill inte lägga över ansvaret och den ekonomiska bördan att lösa problem vi i västvärlden skapat på utvecklingsländerna. Vi måste göra det möjligt för dem att utvecklas utan de missstag vi gjort och samtidigt i vårt eget land minska utsläppen till en nivå som är solidarisk och långsiktigt hållbar.

Vi vill inte lägga över ansvaret för våra miljöskulder och dess konsekvenser på våra barn och barnbarn. Vi vill vidta åtgärder nu!

Nivån i alliansregerings klimat- och energipolitik ligger under den ribba som miljöpartiet och de andra oppositionspartierna tagit sats för och kommit över i sitt gemensamma alternativ till klimat- och energipolitik.

Miljöpartiet vill förstås höja ribban ännu högre och fortsätter att arbeta för det. Det är nödvändigt om vi ska klara av att begränsa klimatförändringarna.

Att öka tempot är inte så svårt om man tidigare stått still. Vi får hoppas att centerpartiet vaknar upp ur sin sömn, tar miljöhoten på större allvar och inte bara ökar tempot utan också rör sig åt rätt håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar